Opnieuw de trek naar het zuiden
Door: Willemien Oosterveld
Blijf op de hoogte en volg Willemien
06 November 2009 | Nederland, Amsterdam
Nog een kleine twee weken dan vertrek ik weer. Ik voel me soms net een late trekvogel; ieder najaar de trek naar het zuiden, ieder voorjaar de trek naar het noorden. Maar één ding: deze trekvogel houdt van schaatsen en zit in het zuiden vreselijk jaloers te ijsberen als ze in het noorden op het ijs zwieren!
Maar voorlopig is het hier nog herfst met regen, wind en kortere dagen. In zekere zin geniet ik ervan en hoop in stilte op nog wat vrieskou in deze komende weken.
Gambia heeft dit jaar een heftige regentijd gehad met extreem veel regen en stormwinden. Veel meer dan vorig jaar. Tabo vertelde me een paar dagen geleden dat het nog stééds regelmatig regent. En dat begin november, terwijl de regentijd anders half oktober afgelopen is! Het betekent dat de luchtvochtigheid voorlopig hoog zal zijn, dus het is plakkerig warm als ik straks aankom. En ook de zandwegen zijn dan zeker nog behoorlijk modderig.
Veel huizen hebben schade opgelopen in de regentijd. Stichting Darsilami heeft heel wat noodhulp gegeven in de vorm van golfplaten ter voorkoming van dakloosheid. De net nieuwe bakkerij die we met hulp van een Belgische organisatie hadden gebouwd is door storm van zijn dak beroofd en met de grond gelijk “geregend”, heel verdrietig voor de groep vrouwen die het zouden beheren. Gelukkig heeft de Belgische Stichting Dimbalma hulp toegezegd voor een nieuwe duurzame bakkerij.
Het gastenverblijf van Timberland heeft ook een knauw van de regentijd gehad. Een tak van de mangoboom is bij storm op het dak gevallen; lekkage in een van de kamers, plafond bedorven. Als ik terug kom zal alles weer zo goed als mogelijk hersteld zijn.
Sinds kort is de positie van dorpshoofd weer terug bij de clan waar Tabo toe behoort. Tabo zei letterlijk: ”The throne is back to our clan!” Het komt er op neer dat Tabo’s oude tante die een paar jaar geleden dorpshoofd werd gemaakt, maar die werd “onttroond”, toen ze bij verkiezingen haar voorkeur voor een controversiële kandidaat uitsprak, nu terug is in haar oude positie. Het betekent ook dat Tabo haar met raad en daad terzijde moet staan, want ze kan niet lezen en schrijven. Hoe het allemaal precies is gegaan hoor ik later.
Met de familie Bojang gaat het goed. Geen ernstige ziekte en malaria tot nu toe.
Fatou Bojang, Tabo’s dochter, is met veel plezier aan een éénjarige kappersopleiding begonnen in Brikama. Iddy en Assan, twee zoons, zijn na de middleschool in Darsilami nu naar de highschool in Sifoe, op 4 km afstand. Madi, een zoontje van 7 zou eigenlijk naar de basisschool moeten, maar het geld was op.
Het grut wordt groot, ik ben heel benieuwd hóe groot.
Onze hond Balou, nog geen twee jaar oud, is in september dood gegaan, waarschijnlijk aan een ziekte. Hij was tegen van alles en nog wat ingeënt, maar het heeft niet mogen baten. Het blijkt moeilijk honden zo lang te houden als in Nederland. Ik wen er niet aan.
Kort geleden heeft Tabo twee heel kleine piepende hondjes gevonden bij de boomkwekerij, blijkbaar daar achtergelaten om nooit meer terug te komen. Tabo heeft zich nu ontpopt als ‘moederhond’ en geeft ze in Timberland meermalen per dag melk. Ze hollen blijkbaar vrolijk achter hem aan. Na telefonisch overleg met mij hebben ze al een naam gekregen: de ene heet Tombong (in het Mandinka: vondeling) en de andere Ayewule (spreek uit: aièwoelè), dit was de strijdkreet tijdens
de laatste verkiezingen voor ‘area counsellor ’ (raadsman voor de streek) en betekent: laat het rood worden! Rood, de kleur van die verkiezingscampagne.
En het hondje is roodbruin-wit, zoals vele honden in Gambia.
Laten we hopen dat de puppies hun moeilijke start goed doorstaan!
In de afgelopen zomer heb ik wat teveel over me heen gekregen en teveel op me genomen (o.a. de ziekte en overlijden van een heel dierbare tante, veel werk voor de stichting en een andere werkindeling in het verpleeghuis) In september was de koek op en bleef ik een aantal weken thuis met ziekteverlof. Nu ben ik aardig bijgekomen en ga weer vol goeie moed richting Gambia. Eerst nog even alle paperassen uitzoeken, kopiëren, huis schoonmaken, opbergen, inpakken, kortom alle voorbereidingen voor de halfjaarlijkse trek.
Tabo heeft een aantal foto’s gestuurd van alle gevolgen van de vele regen en de stormen; ik probeer ze hieronder te zetten.
Vanuit Gambia het volgende bericht!
07 November 2009 - 00:39
Det:
dag dag Willemien,
Dank voor je 'inpraten" over Darsilami. Ik hoor het wel, je bent al helemaal daar. De regentijd fascineert me altijd. In Indonesie en Costa Rica meegemaakt. Maar zoveel schade is niet zo best.
Een heel goede mooie tijd voor jou en de familie daar. Liefs Det -
07 November 2009 - 06:20
Menno:
Ja, wat een nattigheid. Goed voor de boomaanplant!
Ik hoop me zelf over drie weken van de situatie te kunnen overtuigen.
Zie je dan. Bel je nog voor je vertrek. Groet. Menno. -
07 November 2009 - 07:31
Martina:
lieve Willemien,
Succes met de voorbereidingen en sterkte met alle Gambiaanse nattigheid. De groeten aan iedereen in Darsilami.
Liefs, Martina -
07 November 2009 - 14:41
Stans:
Hoi trekvogel,
Wat een nattigheid daar en wat groen is alles!
Wat jammer dat mijn "smokkenkop"dood is en nu maar weer die andere 2 opvoeden. Als we elkaar niet de 21 ste zien dan zien we elkaar vast binnenkort in het "zuiden"wanneer ik met Abounta en Sophie in Mangagoulac ben. Sterkte met opruimen e.d. en hou je taai ! liefs, Stans -
07 November 2009 - 19:59
Titia:
Dag Willemien,
Abaraka voor je bericht op "waarbenjij".nu
Hennie en ik tellen af voor ons vertrek naar Timberland over ruim 4 weken.En wat gaat het snel.... Wens je alle goeds voor nu met afronden van hier in het Nederlandse.Alvast een goede reis voor straks.
Tot ziens in Gambia
lieve groet, titia
07 November 2009 - 22:52
Ina Von Pickartz:
Ik wens je een goede leuke tijd toe met alle mooie vogels . -
08 November 2009 - 18:50
Nel:
Lieve Willemien,
Even een opperpertje om alles goed aftesluiten in Nederland,tot gauw in Febr,Liefs Nel. -
09 November 2009 - 12:10
Janny:
Jeetje, dat ziet er allemaal wel heel erg nat en plasserig uit...!
Maar wat leuk dat je straks op Timberland weer begroet wordt door honden.
11 November 2009 - 14:44
Janny Lenstra:
Dag lieve Willemien,
Dag trekvogel.
Dag mooie vliegende Gamhol vlinder.
Knuf voor jouw en Tabo en de groeten aan z'n familie. Wat fijn dat je weer 2 hondjes hebt.
Moest wel 3x oefenen om die ene naam goed uit te spreken. Ik wens je een goede reis en een plezierige tijd toe. Knuf Janny. -
07 December 2009 - 12:05
P J Doornbos Wapserv:
Wij vroegen ons af of je nog verbonden bent met onderwijs projecten,Wij hebben besloten om niet langer met de caravan op vakantie te gaan.
Toen de verkoop van de caravan niet wilde lukken, hebben wij besloten om al onze boeken in de caravan te zetten (plusminus 700) en voor iedereen beschikbaar te laten zijn.
Een boeken ruil caravan ,iedereen kan hier boeken komen ruilen en is van harte welkom.
Wanneer men niets heeft te ruilen en toch een boek mee wil nemen staat er een spaarpot die ter beschikking wordt gesteld aan scholing in ontwikkelingsgebieden. (geef een leuk bedrag per boek) Hennie en Pieter Jans Doornbos. De caravan staat op ons erf en is zonder toestemming te bezoeken.
08 December 2009 - 17:22
Hennie:
Nog maar een paar uurtjes en dan vertrek ik samen met Titia naar Gambia! Africa..here we come!